Grøn Kirke - 96 fuglekasser af genbrugstræ
Sognepræst Jon Skjold Henriksens idé om genbrug af træ til fuglekasser, er endt med at blive et stort joint venture projekt mellem Folkekirke, folkeskoler og børnehusene i Vipperød Sogn – for naturens og fællesskabets skyld.
I løbet af uge 13 løber ’Projekt Fuglekasser 25’ af stablen i Vipperød og Ågerup Skole, og det er en træt men glad sognepræst, som nu ser tilbage på et vellykket biodiversitetsprojekt: Det har hele tiden været min tanke at skabe fællesskab og biodiversitet ud fra materialer, som folk alligevel skulle af med. Vi lever jo i et overskudssamfund, og tænk hvis man ud af genbrugsmaterialer kunne skabe biodiversitet? Projekt Fuglekasser 25 rimer for øvrigt også fint, med mange af Folkekirkens grundtanker om fællesskab og beskyttelse af Guds skaberværk, så det var jo bare om at gå i gang.
Aftalen med skoler og børnehuse blev derfor, at Folkekirken skulle skaffe byggematerialerne, og børnene lave fuglekasser hjem til familiernes egne haver. Det ville glæde de mange småfugle om foråret, og forhåbentlig også glæde familierne, som kunne følge livet i haven.
Opgaven med at skaffe genbrugsmaterialer viste sig nu ikke helt let. I Vipperød Sogn annoncerede vi i længere tid på sociale medier og kirkens hjemmeside, men det kastede desværre ikke meget træ og tagpap af sig. Vanen med at smide overskydende byggematerialer ud er måske stadig lidt svær at bryde, tænker sognepræsten. Men pludselig var der heldigvis gevinst hos snedker-tømrer Thomas Buch Bjerregaard og en produktionsskole, og nu har vi såmænd allerede byggemateriale nok til næste års fuglekasseprojekt, hvis skoler og børnehuse skulle få lyst til at deltage igen.
Da Vipperød Sogn er med i netværket Grøn Kirke, er dette ikke helt utænkeligt. I Grøn Kirke arbejder vi nemlig for at gøre vore sogne mere grønne - altså øge biodiversiteten, affaldssortere, nedbringe eget forbrug og skabe både fællesskab, og tage vare på ressourcerne i området. Det er en løbende proces, som selvfølgelig altid kan forbedres, men som grundlæggende handler om at tænke sig selv om i forhold til vaner, forbrug, natur og omverden. Det er også en øvelse, som skaber samarbejde på tværs af institutioner.
Fuglekasse projektet i år viser alt i alt, at fællesskab og biodiversitet ikke behøver at koster en bondegård. Nogle gange skal man bare kigge en ekstra gang, for at se mulighederne. Det er forøvrigt altid en vigtig pointe, siger Jon med et smil.